Hotpotten - in vuur en vlam

Door: Monique van Kollenburg

Het is weer winter in Hong Kong en dat betekent tijd voor hot pot. Het is onderdeel van de Chinese keuken en te vergelijken met fondue. Een grote pot staat op tafel en is gevuld met een bouillon waarin je diverse ingrediënten, zoals groenten, vlees en zeevruchten kookt. Met het hele gezelschap zit je aan tafel en bereid je je eigen eten.

Wanneer ik bezoek krijg van familie of vrienden neem ik ze graag mee naar een hot pot restaurant. Het is een gezellige manier van eten en ze kunnen een stukje van  Hong Kong proeven. Bovendien hoeven we niet bang te zijn dat de ene al klaar is met eten en de volgende dan pas zijn bord geserveerd krijgt: een minder leuke gewoonte in Hong Kong.

Het is november en mijn vrienden zijn op bezoek in Hong Kong, dus een perfect moment om ze kennis te Chongqing hot potlaten maken met het hot pot concept. We gaan meteen voor het ‘echte’ werk en bestellen de chongqing versie, met een erg pittige soepbasis. Om iets te hebben om mee te kunnen blussen laten we de hot pot in tweeën delen en het andere compartiment wordt gevuld met een neutralere, niet-pittige bouillon. De chongqing bouillon ziet vuurrood van de Sichuan pepers en chili. Met inmiddels iets minder moed, beginnen mijn vrienden champignons, noodles en rundvlees in de bouillon te leggen. Ze willen zich niet laten kennen en laten de ingrediënten in het pittige gedeelte koken. Met een stalen gezicht worden het vlees en de groenten gegeten. 

Een aantal happen later, worden hun gezichten roder en roder en breekt het zweet uit. Het effect van de pepers komt binnen. Het is zo pikant dat het een verdovend effect heeft op de tong. Eén van mijn vrienden begint te hoesten en proesten. De chilipepers branden in zijn mond. Snel drinkt hij wat van het water dat op tafel staat. Dat heeft een averechts effect, het water verergert de klachten juist.

Uiteindelijk blust hij zijn mond met wat melk. Naast het verdovende effect in de mond, staan de chilipepers erom bekend maag- en darmklachten te kunnen  veroorzaken. De vriend beaamt dit de volgende dag. Hij heeft van top tot teen in vuur en vlam gestaan.

In de winter kan het fijn zijn om jezelf niet alleen van buiten, maar ook van binnen op te warmen. Ook al zijn de winters in Hong Kong verre van streng, bij gebrek aan centrale verwarming kan het effect van de chilipepers best prettig zijn. Laat je door dit verhaal dan ook vooral niet weerhouden om de chongqing hotpot te proberen.


Gedraag je echter niet zo stoer als die vriend van mij en doe het rustig aan. Wissel de pittige variant af met de neutrale bouillon en wees iets voorzichtiger. Tenzij je graag een vurig persoon wilt zijn natuurlijk.

 


Explore My Destination is de reisblog van Monique, waar je haar ervaringen in Hong Kong en andere landen kunt lezen. Ze schrijft met name over onderwerpen als reizen, de cultuur en eten. Lees het hier: www.exploremydestination.com

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Hollandse Nieuwe winter 2018-2019