Kung Hei Fat Choy!

NV Hong Kong wenst u een gelukkig chiniees nieuwjaar

Rondom Chinees Nieuwjaar kleurt Hong Kong rood en goud; rood staat voor geluk en vreugde, goud staat voor rijkdom in de Chinese cultuur.

Ook dit jaar vind je veel versieringen. Maar toch zit er een 'zwart' randje aan de festiviteiten dit jaar.

Uit angst voor het ontstaan van protesten als er teveel mensen op één plek komen, is de vuurwerkshow afgelast. De vuurwerkshows op 1 oktober (Nationale dag van China) en met Oud & Nieuw waren ook afgelast, dus het zat er aan te komen dat Chinees Nieuwjaar ook zonder vuurwerkshow zou worden ingeluid.

Traditioneel wordt er een grote parade gehouden in Tsim Sha Tsui, maar om dezelfde reden - om niet te veel mensen op een kluitje te laten staan - was die al afgezegd en vervangen door een vierdaags festival. 

Behalve de protesten is sinds deze week het Chinese coronavirus uit de stad Wuhan groot in het nieuws. De paniek groeide snel toen bekend werd dat het virus verder was verspreid dan eerst gedacht. Het is nog onduidelijk hoe het virus zich verspreid.

Chinees Nieuwjaar is ieder jaar 's werelds grootste volksverhuizing. In de week voor Chinees Nieuwjaar lopen de steden leeg en nemen miljoenen mensen de auto, bus, trein of vliegtuig om familie op te zoeken. De uitbraak van het coronavirus kon dan ook niet op een slechter moment komen. 

Er is een aantal mensen in Hong Kong besmet met het virus en we weten dat er mensen vanuit Wuhan naar Hong Kong zijn gekomen. Om verdere verspreiding tegen te gaan, is daarom ook het vierdaagse festival inmiddels afgelast en worden bewoners aangeraden om niet teveel buiten te komen. 

De Chinese Nieuwjaarsfestiviteiten zijn dit jaar dus helaas een sneue bedoeling in Hong Kong. Laten we hopen dat de rest van het nieuwe jaar beter zal verlopen dan zijn start.

Het Jaar van de Rat wordt ingeluid dit jaar. De Rat is het eerste teken van de Chinese dierenriem, waardoor het gevoel van een nieuwe start voor veel mensen nog eens versterkt wordt. 

Volgens de Chinese astrologie is "Het jaar van de Rat is niet alleen het eerste jaar van een nieuwe cyclus, het is ook de start van vernieuwing en vooruitgang. Ratjaren zijn pioniersjaren, op allerlei vlakken kunnen we vernieuwing verwachten die allerlei aspecten van ons leven zullen beïnvloeden."

Dat klinkt goed! Hong Kong kan zeker een positief Ratjaar gebruiken.