Dit is geen roeien...

Door Rudolf Hollander, 17 juli 2020

 

De meest fantastische sport in Hongkong voor mij is Outrigger Canoeing. Actief op het water in een OC6, een 6-persoons ‘outrigger canoe’. Heerlijk de Zuid-Chinese Zee op voor een uur of meer. De focus bij deze sport is op techniek, fitness en uiteraard veel plezier met teamgenoten. De boten hebben een Polynesische en ook Hawaiiaanse historie en zijn gebouwd voor groot water en serieuze golven. 

 

Hiermee surfen zit er voor ons in Hongkong niet in, echter de vele eilanden langsgaan en zelfs naar de Soko’s of een weekend-expeditie naar Macau doen, behoren tot de mogelijkheden. Waar de dragonboat gemaakt is voor vlak water en een race sprint van tussen de 200 en 500 meter afgelegd in slechts een paar minuten, is de outrigger geschikt voor afstanden van 10 kilometer op zee, in een uurtje stevig trainen, tot een marathon van 25 of zelfs 100km! 

 

Ik was vele jaren lid bij de Victoria Recreation Club (VRC) in Deep Water Bay en heb met hen getraind en geracet in locaties als Palau, Guam, Macau en overal in Hongkong. De jaarlijkse belangrijkste races zijn ‘Around Lamma’ van 24km en de ATIR. De laatste is een complete ronde van 45km om Hongkong Island, reken op zeven uur zwoegen en ‘sea-changes’ met een crew van negen paddlers. Tevens is er de ‘Dolphin Quest’, een charity expeditie van 72km rond Lantau Island met bezoek aan de pink dolphins bij Tai O.


Nu woon ik zowat tien jaar in Zuid Lantau waar de South Lantau Paddle Club gevestigd is, met circa 50 leden en een vloot van outriggers en dragonboats. Ons clubhouse is de Treasure Island Beach Club. Wellicht heb je deze strandtent recentelijk bezocht voor een welverdiende versnapering na een mooie Lantau hike.

 

Mocht je outrigger eens willen proberen? Er zijn een tiental clubs in de stad. En peddelen, zeg nooit roeien, kun je ook in een heuse dragonboat, met de Dutch Dragons te Stanley. Het meest gezellige en -oh zo- Nederlandse team traint op zaterdag in de namiddag een uur en dan nog een uurtje in de Main Street. Door COVID-19 zijn veel trainingen geannuleerd, helaas.


Geef je op bij de Dutch Dragons of bij de diverse andere clubs in je buurt. Ze zijn nu aan het werven met gratis trial sessions voor Q3-4. See you on the water!

 

Philips sponsor ad